Blogg

Tandreglering för barn i Stockholm - hur får man tandregleringscheck?

Ortodonti eller tandreglering, är metoder för behandling av bettavvikelser hos barn. Olika bettfel kan vara asymmetri i käkarnas förhållande till varandra, eller disharmonisk tandposition i käken. Hos barn och ungdomar kan man utnyttja ansiktets tillväxtfas i den ortodontiska behandlingen för att uppnå optimalt bett, harmonisk ansiktsprofil och vackert leende. Därför kan timingen vara av största vikt. Alla barn borde checkas vid 7 årsålder.

Tandreglering för barn i Stockholm - hur får man tandregleringscheck?

När ska mitt barn ha tandställning?

Det är viktigt att barn undersöks tidigt och får rätt diagnos. Ortodonti uppnår de bästa resultaten när barn och ungdomar växer, och olika behandlingar ska påbörjas i olika utvecklingsstadier. Det är bäst att bli undersökt så tidigt som möjligt.

Vilka får en tandregleringscheck?

I Sverige så gäller det att "Inom ramen för den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården finns möjligheter för reglering av tänder och bettavvikelser som bedöms kunna riskera ohälsa eller annan funktionell problematik." Det kan till exempel handla om kraftiga bettfel, trångställningar eller sneda utväxter, men det är viktigt att betona att varje patient utreds individuellt och det kan skilja sig från fall till fall. I slutändan är det en urvalstandläkare som beslutar om landstinget ska bekosta en behandling.

Hur får man en tandregleringscheck?

Det är allmäntandläkaren som remitterar barn för bedömning av tandregleringsbehov hos urvalstandläkaren. Urvalstandläkaren är en Ortodontist anställd av Landstinget. Du kan inte själv välja urvalstandläkare. Om ditt barn anses ha tillräckligt stort behov mottar ni en tandregleringscheck som ni får fritt använda hos en Ortodontist som har avtal med landstinget, och få kostnadsfri behandling. No.8 ortodonti har avtal med Region Stockholm. Välkommen att lösa din check hos oss! ​

Barn utan tandregleringscheck

No.8 Ortodonti behandlar patienter i alla ålder med eller utan tandregleringscheck eller remiss. Du är välkommen på en konsultation hos oss. Tandreglering för de utan check kostar från 339 kr/månaden. Beställ din konsultation här.

Läs mer om oss här .

Varför flyttar mina tänder på sig?

26 October 2021

”Varför flyttar mina tänder på sig?” är en vanlig fråga vi får av våra patienter. Visste du att dina tänder flyttar sig i takt med åldern?

Välj en Ortodontist till din Invisalign behandling

27 April 2021

Funderar du på att ha tandställning? Undrar du kanske vilken tandreglering behandling skulle passa just dig och ditt leende? Då är det viktigt att besöka en specialist i tandreglering, s.k. Ortodontist.