Blogg

Varför flyttar mina tänder på sig?

Varför flyttar mina tänder på sig?

”Varför flyttar mina tänder på sig?” är en vanlig fråga vi får av våra patienter. Visste du att dina tänder flyttar sig i takt med åldern? Och då menar vi inte med tandställning eller Invisalign för att uppnå ett vackert leende. Vi menar den naturliga processen där tänder flyttar på sig i takt med att man blir äldre. Det spelar ingen roll om man genomgått en ortodontisk behandling tidigare, tänderna sitter inte permanent fast i sin position i käken, och flyttar sig gärna sakta över tid. Ofta lägger du inte märke till det förrän du en dag tittar i spegeln och ser hur krokigt leendet plötsligt blivit. Parodonti – tandköttsjukdomar, tandgnissling, oanvänd retainer, och ålder helt enkelt kan orsaka att tänderna flyttar på sig.

Varför flyttar tänderna på sig?

Tänderna kan flytta på sig lite av egen vilja, men också i samband med andra orsaker såsom:

  • Parodonti – Tandköttsjukdomar är inflammation i tandköttet som drabbar många av oss. Sjukdomen kan ha olika ursprung men den största anledningen är att det samlar sig plack runt tänderna och packas ner under tandköttet och runt tandroten. Om man inte är så duktig på att rensa mellan tänderna med tandborste eller tandtråd kommer inflammationen med tiden att utveckla sig till kronisk och vedvarande sjukdom. Då börjar kroppen försöka göra sig av med inflammationen genom att lossna tänderna. Då blir tänderna lösa, och flyttar på sig, och i värsta fall tappar man de. Ofta går det inte så långt, man söker behandling och får kontroll på inflammationen. Men tändernas position ändras ofta markant, tänderna flyttar på sig och leendet blir tyvärr krokigt.
  • Tandgnissling eller bruxism orsakar smärta och sliter ner tänderna. Tandgnissling kan ha så stora pressande krafter att det också över tid får tänderna att flytta sig. Oftast pressar man tänderna på nätterna, men det kan föregå under hela dagen. Om du är drabbad av tandgnissling kan nattskena vara lösningen för dig.
  • Försvagad emalj kan bero på skador eller mycket intag av sura livsmedel. När man förlorar emaljen över tänder så ändras tandens utseende och proportioner, och det kan drabba balansen i tandbågen och orsaka små förflyttningar av tänderna.
  • Tappa tänder, ja det händer hela tiden. Det kan vara pga. karies/hål i tänderna, skador, olyckor i sport eller trafik mm. Om man låter kvarvarande tomma platsen efter tappade tanden stå kvar för länge så kommer granntänderna att börja flytta på sig och hela tandbågen kommer ändra utseende och även bettet påverkas. Det bästa är att planera tidigt för hur man vill ersätta tanden, och se till att stabilisera de andra tänderna med skena eller retainer tidigt.
  • Inte använda sin retainer är typiskt scenario speciellt för de som haft en tidigare ortodontisk behandling. Under en period efter tandreglering eller Invisalign behandling så vill tänderna gärna flytta tillbaka till ursprungspositionen. Därför är retention behandling, alltså metalltråd bakom tänderna / retainer eller nattskena mycket viktiga moment som måste följas noga efter avslutande av aktiv behandling.

    Antingen har retainer lossnat eller så har den tappats bort utan att bli lagad eller ersättas. Efter en kortare period börjar du märka att tänderna har flyttat på sig, och ditt vackra nya leende börjar se krokig ut igen. Så kom ihåg – retention retention retention!!!
  • Vi blir äldre, ja att tänderna flyttar på sig är ännu en finess av åldrandet. Speciellt underkäken drabbas, redan efter 25 årsålder, och det blir ont om plats bland underkäke fronttänder och de börjar överlappa varandra. Läpparna blir gärna lite tunnare med ålder, och leendet flyttar neråt så man visar mer och mer underkäke tänder när man ler, än man brukat.

Hur kan man förhindra tänder från att flytta sig?

Hur fixar man tänder som flyttat på sig, är en naturlig följdfråga. Det bästa vore jo att förhindra det. Munhygienen är superviktig och ännu viktigare än det du tror är den delen som handlar om rens mellan tänderna, kanske jobbigaste delen. Tandtråd och interdentalborstar hjälper dig att undvika hål men också tandköttsjukdom, som förutom obehag och blödningar kan jo faktiskt leda till att tänderna flyttar sig eller i värsta fall ramlar ut. Har du tandgnissling, skaffa nattskena för att avlasta trycket. Har du retainer? Använd det. Om du tappar en tand så åtgärda det så fort som möjligt och se till att stabilisera resten av tandbågen.

Hur fixar jag tänder som redan flyttat på sig?

Har dina tänder flyttat på sig? Det går bra, det kan alltid fixas. Tandreglering med klassisk eller osynlig med Invisalign är ett fantastisk alternativ för att få tillbaka drömleendet, oavsett ålder. Vi på No.8 Ortodonti kan hjälpa dig med ortodontisk behandling, och även kombination behandling om du skulle ha behov för hjälp med orsaken till tandförflyttningen eller tandersättning. Boka tid så får du veta alla dina möjligheter för att uppnå god oral hälsa och vackert leende.

Välkommen!

Välj en Ortodontist till din Invisalign behandling

27 April 2021

Funderar du på att ha tandställning? Undrar du kanske vilken tandreglering behandling skulle passa just dig och ditt leende? Då är det viktigt att besöka en specialist i tandreglering, s.k. Ortodontist.